AIDSmonument aan het IJ

Het AIDSmonument komt te staan aan de De Ruyterkade noordwesthoek Oosterdokseiland.

Deze plaats biedt de kunstenaar letterlijk en figuurlijk de ruimte en kan veel bezoekers trekken. De locatie werd gekozen op basis van de stemmen van websitebezoekers, de meningen van de kunstexperts, en de haalbaarheid ten aanzien van bestemmingsplannen.

Het IJ heeft een sterk verhaal: symbool voor de handel over zee, waarbij naast goederen ook ziektes werden uitgewisseld. Denk aan de syfilis in de 15e eeuw en de pest in de 17e eeuw. Het IJ weerspiegelt bijna tastbaar ook de internationale dimensie van aids. Er zijn meer raakvlakken: de De Ruyterskade was vroeger de plek voor straatprostitutie en de methadonbus voor drugsverslaafden stond op deze hoek. Voor homo’s is deze plek ook niet onbekend: het oostelijke gedeelte van de kade tot onder het spoor door was populair voor auto-cruising en voormalig Café West-Indië op De Ruyterkade 110 was jarenlang ontmoetingsplek van Motor Sportclub Amsterdam.

Deze ‘achterkant van Amsterdam’ is al jaren in ontwikkeling en toont de dynamiek van de hoofdstad: een desolate omgeving wordt bruisend stadsgebied. Dit beeld past ook bij aids, waar de triestheid van de dood door aids met de komst van hiv-remmers in veel gevallen plaats maakte voor leven met hiv.

[codepeople-post-map]

Unable to display Facebook posts.
Show error

Error: Error validating application. Application has been deleted.
Type: OAuthException
Code: 190
Please refer to our Error Message Reference.